Campo DC | Valor | Idioma |
dc.creator | MATTAR, Eduardo Pacca Luna | - |
dc.creator | OLIVEIRA, Eliane de | - |
dc.creator | SANTOS, Rosana Cavalcante dos | - |
dc.date.accessioned | 2022-12-07T15:38:58Z | - |
dc.date.available | 2022-12-07T15:38:58Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ifac.edu.br/jspui/handle/123456789/71 | - |
dc.description.abstract | The themes exposed in the chapters intend to show the richness and economic importance of the biodiversity of beans from the Juruá river valley and its use by the population of Acre; warn about the responsibility and rights of farmers who manage this heritage; discuss the most modern forms of cultivation; to characterize the Creole germplasm of local bean varieties; present aspects of the agrobiodiversity of beans in the Acre valley from the field to cooking. The book also discusses the most appropriate ways to conserve this biological capital (creole seeds) strongly linked to social capital (farmer and consumer), revealing an intense connection between man and nature. This represents an important conservation tool for varieties perpetuated by seeds, through selection over several generations with high resilience and adaptability, capable of facing situations of edaphoclimatic imbalances and anthropic pressures (globalization and opening of roads) such as competition with varieties market dominators that threaten the conservation of Creole genetic material. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Instituto Federal do Acre | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Agrobiodiversidade | pt_BR |
dc.subject | Produção de Sementes | pt_BR |
dc.subject | Feijão Caupi | pt_BR |
dc.subject | Feijão | pt_BR |
dc.subject | Cultivo | pt_BR |
dc.subject | Vale do Juruá | pt_BR |
dc.title | Feijões do Vale do Juruá | pt_BR |
dc.type | Livro | pt_BR |
dc.description.resumo | As temáticas expostas nos capítulos pretendem mostrar a riqueza e a importância econômica da biodiversidade de feijões do vale do rio Juruá e seu uso pela população do Acre; alertar sobre a responsabilidade e os direitos dos agricultores manejadores desse patrimônio; discutir as formas mais modernas de cultivo; caracterizar o germoplasma crioulo das variedades locais de feijão; apresentar aspectos da agrobiodiversidade dos feijões do vale do Acre desde o campo até a culinária. No livro são discutidas, ainda, as formas mais apropriadas para a conservação deste capital biológico (sementes crioulas) fortemente atrelado ao capital social (agricultor e consumidor), revelando ligação intensa entre homem-natureza. Isso representa importante ferramenta de conservação de variedades perpetuadas pelas sementes, por meio de seleção por diversas gerações com alta resiliência e poder de adaptação, capaz de enfrentar situações de desequilíbrios edafoclimáticos e de pressões antrópicas (globalização e abertura de estradas) como a concorrência com variedades dominadoras do mercado que ameaçam a conservação de material genético crioulo. | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.initials | IFAC | pt_BR |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS | pt_BR |
Aparece nas coleções: | E-BOOKS EDIFAC
|